Enter Your Slogan Here: Lorem Ipsum Semblar un Simplificat Quam un Skeptic!

Sunday 30 October 2011

Goreng bercili kering



BAHAN-BAHAN

1 kilo kerang yang direbus 
3 keping tauhu 
4 keping tempe
3 batang serai
3 biji kentang
10 tangkai cili kering
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 Sudu minyak masak
Sedikit belacan
Garam
Sedikit Air Perahan Asam Jawa




CARA-CARANYA


1.Kerang yang direbus perlu di buang kulitnya dan ke tepikan.
2. Kentang, tempe, tauhu dipotong dadu (kecil) mengikut saiz yang anda suka jgn terlalu besar sangat.
3. Gorengkan kentang, tempe, tauhu secara berasingan.
4. Kisarkan cili kering & cili padi bersama belacan, bawang kecil & bawang putih.
5. Masukkan minyak sehingga panas , barulah masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi..
6. Masukkan serai yang telah diketuk ke dalam bahan yang telah garing , masukkan air perahan asam jawa, garam secukup rasa.
7. Masukkan kentang, tempe & tauhu yang telah di goreng secara berasingan tadi ke dalam cili yang telahh garing.
8. Kalau yang suka berkuah sedikit xnak kering anda boleh lah campurkan sedikit air.


||SELAMAT MENCUBA||

0 comments:

Post a Comment

 
copyright@selera404